wtorek, 17 maja 2016

Pasta (smalec) z białej fasoli z jabłkiem



Na wiosnę wszyscy chcą być fit J stąd moja propozycja na pastę smalcopodobna z fasoli. Pyszne, dzięki przyprawom bardzo aromatyczne no i oczywiście zdrowe, smarowidło do chlebka. Nie wszystkim w moim domu przypadła do gustu ale ja byłam zachwycona. 





Składniki:
·         Puszka fasoli białej 300-400 gram
·         2 duże cebule
·         1 spore jabłko
·         1 ząbek czosnku
·         ½ łyżki majeranku
·         1 ziele angielskie
·         1 liść laurowy
·         Sól, pieprz
·         Jeden jałowiec
·         1/3 łyżeczki rozmarynu
·         Olej kokosowy

Przygotowanie:
1.       Cebule i czosnek obrać i posiekać. Jabłko obrać i zetrzeć na drobnych oczkach.
2.       Na patelni rozgorzeć olej palmowy, wrzucić czosnek i po chwili cebulkę. Dodać jałowiec, ziele angielskie, liść laurowy, rozmaryn i majeranek. Na koniec dodać jabłko. Smażyć kilka chwil.
3.       Fasole odcedzić.
4.       Z patelni wyłowić liść, ziele, jałowiec. 2/3 zawartości patelni dodać do fasoli. Wszystko razem zblendować na gładką masę.
5.       Doprawić solą i pieprzem, dodać to co pozostało na paleni. Wymieszać.
6.       Pastę przechowywać w zamkniętym słoiczku w lodówce.   

2 komentarze: