poniedziałek, 16 maja 2016

Pyszniutkie spaghetti carbonara



My makaronowi zawsze mówimy TAK! Carbonara jest szybciutkim obiadkiem gdy nie ma czasu i pomysłu na coś innego. Może nie piękne ale jakie pyszne….


 



Przepis na 4 porcje:
·         4 jajka +2 żółtka
·         Makaron typu spaghetti
·         Boczek wędzony 30 dag
·         Parmezan
·         Sól, biały pieprz
·         Oliwa z oliwek
·         Natka pietruszki ( garść)

Przygotowanie:
1.       W wysokim garnku nastawić wodę na makaron.
2.       Boczek kroimy w grubą kostkę. Ścieramy ser.
3.       Roztrzepujemy jajka. Dodajemy żółtka by sos był bardziej kremowy. Dosypujemy więcej niż połową startego sera. Solimy i pieprzymy. Dokładnie wymieszać.
4.       Gdy woda zacznie się gotować solimy, ( nie dodajemy oleju) i wrzucamy makaron.
5.       Na wysokiej patelni dodać odrobinę oliwy i usmażyć boczek.
6.        Ugotowany makaron wyjąc z wody ale nie przelewać! Zostawić ok ½ szklanki wody z gotowania.
7.       Do usmażonego boczku wrzucić makaron dodać wodę i wlać sos z jajek. Dokładnie wymieszać.
8.        Doprawić ewentualnie solą i pieprzem i dodać pietruszkę
9.       Podawać z parmezanem.



4 komentarze:

  1. Uwielbiam carbonare! Muszę niedługo zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie! Pyszne, szybkie i przyjemne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mnie naszła ochota na taki pyszny makaronik
    pozdrawiam, muuooaa.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń