poniedziałek, 29 września 2014

Domowa pizza z oscypkiem



Pizzę bardzo często jadamy w piątki na kolację. Przygotowujemy ją wspólnie. Julka wyrabia ciasto, Emiska przygotowuje sos pomidorowy i czosnkowy a On ją zawsze pięknie kroi. Ja jestem specjalistką od komponowania dodatków, składania w całość i pieczenia. Niestety nie mam kamienia do pizzy , pieczemy ją w piekarniku na papierze do pieczenia ułożonym na kratce. Julka zawsze cieszy się jak zostanie chociaż jeden kawałek bo w sobotę jak znalazł :)
Najbardziej smakuje mi z rukolą polana dobrą oliwą. 




Składniki:

Ciasto:
* 500 g mąki
* 350 ml ciepłej wody
* 24 g drożdży świeżych
* 2 łyżki oliwy
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżeczka cukru

Sos pomidorowy:
* puszka pomidorów 
* 1 łyżka oliwy
* 1 mały ząbek czosnku
* 1 łyżeczka oregano
* 1/2 łyżeczki soli


Przygotowanie:
1.Zrobić rozczyn na ciasto :1/3 szklanki wody, łyżka mąki, cukier i drożdże. Wszystko razem wymieszać i odstawić na 10- 15 minut.

2.W dużej misce umieścić mąkę, rozczyn, wodę  i sól. Wymieszać składniki, a następnie dobrze i długo wyrabiać ciasto –dodać oliwę i nadal wyrabiać  aż stanie się elastyczne i gładkie.  Potrzeba na to ok. 15 minut.
3. Wyrobione ciasto umieścić w misce, przykryć wilgotną szmatką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość
4. Przygotowujemy sos do pizzy. Ząbek czosnku przecisnąć przez praskę dodać resztę składników sosu. Sos gotować na wolnym ogniu przez minimum 20 min. żeby zredukował się i zgęstniał. Na koniec zmiksować sos blenderem.
5. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części ,ugnieść kilka razy.
6. Każdą część rozciągnąć na kształt koła. Nie należy używać wałka, a jedynie naciągać ciasto rękami
7. Następnie umieścić ciasto  na papierze do pieczenia. Posmarować całą pizze, oprócz rantów sosem do pizzy.
8. Na pizzy ułożyć ulubione dodatki, pamiętając by zachować umiar w ilości.
9. Pizze piec w 250-260°C (lub w najwyższej dostępnej w piekarniku temperaturze) przez ok. 10 min, aż rant ciasta mocno się zarumieni
10.Pizze pokroić i podawać natychmiast.

Nasza pizza była z salami, oliwkami czarnymi i zielonymi, peperoni, oscypkiem i pomidorem i mozarellą. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz