wtorek, 23 września 2014

Zupa kalafiorowa z pulpecikami



Jest to jedna z bardziej lubianych zup u nas. Największą fanką kalafiora jest Emilka, mogłaby go jeść codziennie. 


Składniki:

·         3 udka z kurczaka
·         2 marchewki
·         Pietruszka
·         1 kalafior
·         3-4 ziemniaki
·         2 cebule
·         kawałek selera
·         1 jajko
·         Odrobina mąki
·         2 łyżki oleju
·         Ziele angielski, liść laurowy
·         Sól, pieprz
·         Koperek
·         Pół  kajzerki

Przygotowanie:

1.       Kurczaka oczyścić dokładnie. Z kurczaka i marchewki, selera, pietruszki przygotować wywar. Jedną cebulkę przypiec na patelni suchej lub palniku i dodać do wywaru. Dodać ziele i listek.
2.       Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Kalafior podzielić na różyczki.
3.       Gdy mięso będzie miękkie wyjąć z wywaru. Do zupy dodać ziemniaki i kalafior i gotować do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
4.       Drugą cebulkę pokroić w kostkę i przesmażyć na łyżce oleju. Bułkę namoczyć w wodzie i dobrze odcisnąć. Mięso z kurczaka oddzielić od kości.
5.       Przekręcić przez maszynkę lub zbledować mięso z kurczaka z bułką oraz podsmażona cebulką.
6.       Dodać jajko i przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić. Można dodać coś zielonego… natkę pietruszki.
7.       Formować malusieńkie pulpeciki. Obtaczać w mące i przez chwilkę podsmażyć na łyżce oleju.
8.       Zupę podawać z pulpecikami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz