piątek, 12 września 2014

Wiejski garnek



Już kiedyś o tym pisałam, że bardzo  lubię dania jednogarnkowe. Główną zaletą tego dania jest mała ilość produktów i to, ze bardzo łatwo można je wykonać.  Można się pobawić trochę z różnego rodzaju dodatkami np. dodać połowę kiełbasy, połowę boczku, można je zrobić z mięsem zamiast wędliny lub dodać cukinię czy bakłażan albo pieczarki. Zawsze wychodzi smacznie.  

Składniki:
·         ½ kg kiełbasy
·         3 spore cebule
·         6 ziemniaków
·         3 pomidory
·         1 papryka
·         Przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, papryka słodka
·         Ziele angielskie
·         Listek laurowy

Przygotowanie:

1.       Kiełbasę  pokroić w talarki , cebulę w piórka, paprykę w paski. Wszystko kolejno podsmażać..
2.       Ziemniaki pokroić w grubą kostkę, zalać woda z dodatkiem liska i ziela i gotować przez chwilkę.
3.       Gdy ziemniaki będą miękkie dodać podsmażone warzywa i kiełbasę.
4.       Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i drobno pokroić. Dodać do gotującej się potrawy,
5.       Gotować chwilkę do miękkości ziemniaków, dodać przyprawy do smaku. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz