środa, 15 października 2014

Kule z mięsem



Zupy  w 99% gotuję na mięsie i później bywa, że mam problem co z tym mięsem zrobić. Jak są żeberka to chętni się znajdą ale drób czy wołowina …. to już gorzej. Jeżeli wyjmę mięso wcześniej, czyli na etapie wywaru to ok wymyślę coś. Mam też taki patent na mięso z zupy, że mrożę je w pojemniku  i z kilku zup trochę się tego uzbiera. Mam wtedy fajny farsz do pierogów czy krokietów. Właśnie kluseczki były z takim mięsem zbierany… trochę drobiu, trochę wołowiny, trochę wieprzowiny…



Składniki:

* 2 kg ziemniaków
* mąka ziemniaczana
* 2 jajka
* 2 łyżki mąki pszennej
* gotowane mięso
* 3 duże cebule
* gotowane warzywa z rosołu (marchewka, pietruszka, seler)
* sól, pieprz mielony, majeranek, pieprz ziołowy
* olej


Przygotowanie:

1.       Ziemniaki obrać, ugotować i ciepłe przecisnąć przez praskę.
2.       Ziemniaki w misce uklepać na równo i podzielić nożem na krzyż, na 4 równe części.
3.       Jedną z części wyjąc i odłożyć na ziemniaki. W puste miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną tyle aby mąka zajęła miejsce wyjętych ziemniaków. Dodać jajka i zagnieść ciasto jak na kluski śląskie.
4.       Mięso zmielić  z warzywami.
5.       Cebulkę obrać i pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Połowę podsmażonej cebuli dodać do zmielonego mięsa.
6.       Do mięsa dodać przyprawy i dobrze wymieszać.
7.       Z ciasta ziemniaczanego uformować kulki. Kulkę rozpłaszczyć na dłoni. Na środek położyć przygotowany farsz mięsny, tyle aby można myło bez problemu połączyć boki. Formujemy kulki.
8.       W garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Do wrzątku wkładamy po 4-5 kluseczek i gotujemy na małym ogniu ok. 10 min.  Mieszać delikatnie drewniana łyżka aby się nie rozpadły.
9.       Po ugotowaniu podawać z cebulką 



1 komentarz:

  1. Jesienią uwielbiam takie konkretne, ziemniaczane obiady. apetyczne kule:)

    OdpowiedzUsuń