niedziela, 29 marca 2015

Moje pierwsze risotto - z borowikami




Pierwsza próba i całkiem udana.  Bardzo lubię ryż ale jakoś nigdy nie było mi dane tego dania spróbować. Nie wiem czy miało właściwą konsystencje. Zapomniałam kupić zieloną pietruszkę do posypania.  Teraz nie sezon na grzyby więc moje były suszone. Wiele znaków zapytania, wiele niewiadomych, pewnie i niedociągnięć ale wiem, ze nie raz jeszcze  zagości na moim stole. 



Składniki:

*  1 szklanka ryżu do risotto, np: arborio
*  1 cebula
*  4 szklanki bulionu
*  ok. 1/2 szklanki białego wina
 *  40-50 g suszonych  borowików
*  2 łyżki oliwy z oliwek
*  2 łyżki masła
*  pół pęczka natki pietruszki
*  8 łyżek tartego parmezanu
*  sól, pieprz

Przygotowanie

1.      Namoczyć grzyby w szklance ciepłej wody na ok. 15-20 minut. Po odsączeniu grzybów wywaru nie wylewać.
2.       Cebulę posiekać.
3.      W garnku na rozgrzać oliwię zeszklić cebulę, dodać grzyby, smażyć ok 3 minuty.
4.      Dodać surowy, niepłukany ryż i mieszając smażyć, aż ryż wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty.
5.      Wlać podgrzane wino,  gdy zostanie przez ryż je wchłonięte, stopniowo dolewać p łyżce wazowej bulion i wywar z moczenia grzybów. Następną łyżkę dodawać po wchłonięciu poprzedniej.
6.      Risotto  było na patelni ok. 20 minut.  Ryż powinien być miękki, ale jednocześnie jędrny (al dente) i kremowy. Należy próbować, ponieważ bardzo istotne jest aby ryż się nie rozgotował.
7.      Dodać ostatnią porcję bulionu, masło, 4 łyżki tartego parmezanu  i pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem.
8.       Zamieszać i natychmiast podawać przyprószone parmezanem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz