niedziela, 29 marca 2015

Sos do mięsa i nie tylko




A to od Okrasy. Wspaniały sosik, Okrasa chyba go podawał drwalom do karkówki. My go jemy i do grilla i do hamburgerów a jak zostanie to mój mąż go jako pastę do kanapek traktuje i nie potrzebuje już żadnych dodatków. 

Składniki:

*2 czerwone papryki
* cebula
* 3 twarde kiszone ogórki
* 1 ząbek czosnku
* 4 łyżki majonezu
* 1 łyżka musztardy
* opcjonalnie pieprz biały
* olej rzepakowy

Przygotowanie:

1.       Paprykę opiekać, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni lub na palniku aż skórka stanie się czarna . Owijamy gorące folią aluminiową kilka minut, aby łatwiej było usunąć skórkę.
2.       Paprykę odwijamy i usuwamy gniazda nasienne oraz wszystkie błonki. Miąższ kroimy w drobną kostkę.
3.       Do papryki dorzucamy posiekany ząbek czosnku.
4.        Kroimy cebule i ogórki  w drobną kostkę i wszystko razem mieszamy.
5.       Dokładamy majonez i musztardę, mieszamy i odstawiamy, aby składniki dobrze się połączyły.
6.       Można doprawić białym pieprzem i olejem.  






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz