środa, 1 kwietnia 2015

Domowe hamburgery




Podałam już przepis na sos, którego używamy do hamburgerów to teraz czas i na moje gwiazdy . 



Składniki:

Bułki ok. 10-12 sztuk:
* 65 dag mąki
* 200 ml mleka
* ok150-200 ml wody
* łyżeczka cukru
* 1 łyżeczka soli
* 2 łyżki rozpuszczonego masła
*15 gram drożdży
* 2 jajka
* sezam

Kotlet:

·         700 g mięsa wołowego
·         2 łyżki ketchupu pikantnego
·         2 łyżki musztardy

Dodatki:

·         Dowolna sałata
·         Sos o którym pisałam w poprzednim poście
·         2 pomidory
·         2 cebule
·         Odrobina oleju

Przygotowanie kotlety:

1.       Mięso zmielić. Dodać ketchup i musztardę. Dokładnie wyrobić. Mięso musi zrobić się kleiste, dzięki czemu później nie będzie się rozpadało.
2.       Uformować zwarte kotlety,  pamiętając, że muszą średnica być dopasowane do bułek. Odstawić na ok. 1 godz. Można w międzyczasie zabrać się za przygotowywanie bułek.  
3.       Kotlety smażyć, najlepiej, na patelni grillowej. Delikatnie przesmarowujemy je olejem, żeby nie przywarły. Kotlety zaczynam smażyć, gdy bułki są już wyjęte z piekarnika.
4.       Przewracam tylko raz, gdy już jedna strona ładnie się ugrilluje. 

Przygotowanie bułki:

1.       W dużej misce rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać mleko, masło  i jajko oraz wsypać sól - wymieszać całość. Dodaj mąkę i dobrze wyrobić ciasto - aż będzie odchodziło od miski oraz dłoni.
2.       Nakryć ciasto ściereczką i odstawić na ok. 30-40 min, aż podwoi swoją objętość.
3.       Ciasto odgazować i podzielić na mniejsze kawałki. Z każdego uformować kulkę . Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Odstawić bułki na ok. 10-12 minut.
4.       Każdą bułkę posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżka mleka, posypać sezamem.
5.       Nagrzać piekarnik do 180 stopni. Bułki piec ok. 15-20 mniut, aż dostaną ładnego koloru.

Składanie hamburgerów:

1.       Bułki przeciąć poziomo na pół i opiekać na suchej patelni.
2.       Na dolną część hamburgerów nakładam odrobinę mojego sosu, następnie sałata, kotlet, plaster pomidora, krążek cebuli, druga porcja sosu i górna część bułki.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz