SKŁADNIKI:
- kilka żeberek lub podudzie z kurczaka
- 3 buraki ćwikłowe lub pęczek botwinki i jeden burak
- 2 marchewki
- kawałek selera
- Cebula
- garść fasolki szparagowej
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- majeranek (do smaku)
- ocet (do smaku)
- łyżka koncentratu pomidorowego
- śmietana , ok. 3-4 łyżek
- sól, pieprz
- kilka ziemniaków
- koperek
Wykonanie:
1. Warzywa obrać, pokroić – marchewkę w
talarki, buraki w słupki lub pół talarki, ziemniaki w kostkę. Botwinkę pokroić drobno- buraczki w talarki a liście posiekać drobno.. Ugotować wywar z mięsa
i marchewki, selera i buraka. Dodać listek laurowy i ziele angielskie.
2. Cebulkę w całości przysmażyć na suchej
patelni. Dodać do wywaru. Gdy buraki nie będą twarde dodać fasolkę i ziemniaki.
Gotować do miękkości warzyw.
3. Dodać botwinkę. Gotować ok. 5 minut.
Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy .
4. Zabielić śmietaną. Dodać ocet i
majeranek.
5. Posypać koperkiem.
Dla ładnego koloru można dodać 2-3 łyżki koncentratu buraczanego z Krakusa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz