To moja druga w życiu tarta. Pierwsza była cytrynowa z bezą…
pychotka. Tym razem krem budyniowy z owocami. Najlepiej użyć owoców sezonowych.
Składniki:
Kruche ciasto:
*100 g masła
* 1,5 szklanki mąki
* 4 łyżki cukru pudru
* 2 żółtka
* szczypta soli
* odrobina masła do wysmarowania formy
Składniki na masę budyniową:
* 0,75 l mleka
* 50 g masła
* 1 szkl cukru
* 1opakowanie cukru waniliowego
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki maki pszennej
* 2 całe jaja
* budyń waniliowy bez cukru
Dodatkowo:
Owoce
Galaretka owocowa
Papier do pieczenia
Fasola
Przygotowanie:
Ciasto:
1.Przesianą mąkę przesiekać z zimnym masłem nożem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść. Włożyć ciasto do lodówki na godzinę.
2.Wysmarować odrobiną masła formę do tarty. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto. Wyłożyć ciastem wysmarowaną tłuszczem formę to tarty (26 cm) poodciskać brzegi.
3. Ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na papier fasolę i włożyć do piekarnika. Piec w temp około 200 stopni 20-30 minut. Przestudzić.
Masa:
4. Pół litra mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.
5. Wymieszać mikserem jajka, budyń oraz obie mąki i wlać to na gotujące mleko. Zagotować ciągle mieszając.
6. Przestudzić. Wyłożyć na ciasto.
7. Na górę kremu ułożyć dowolne owoce.
8. Galaretkę rozpuścić w połowie wody. Owoce polać tężejącą galaretką. Galaretka ma pozostać na każdym owocu, powinna zostawić tylko powłokę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz