Pierwszy raz robiłam frużelinę z truskawek. Będzie bardzo
fajnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju naleśników, placków czy gofrów.
Składniki:
1,5 kg truskawek
350 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny)
600 ml wody
7 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody
1,5 kg truskawek
350 g cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
1,5 łyżeczki kwasku cytrynowego (lub sok z połowy cytryny)
600 ml wody
7 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej + 1/3 szklanki wody
Sposób przygotowania:
1. Truskawki oczyścić, wyszypułkować i pokroić w ćwiartki.
2. W dużym garnku zagotować truskawki z wodą, cukrem i kwaskiem cytrynowym.
3. Rozprowadzić mąkę ziemniaczaną z wodą i wlać do gotujących się truskawek. Przez chwilkę gotować, do zgęstnienia.
4. Frużelinę przełożyć do czystych, suchych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz