U nas zwane „rosjanami”… uwielbiane przez wszystkich
domowników. Jeżeli rzucam hasło ”pierogi” wszyscy wiedzą, ze będą musieli mieć
w nich swój udział. Sposób podania jest dowolny… zależy na co kto ma ochotę…
czasami jest to podsmażona na oleju cebulka, czasami tylko masło a czasami skraweczki
z boczku czy słoninki…. Julka to chyba najbardziej lubi takie drugo dniowe, przysmażane
i je je wtedy ze śmietaną.
Polecam make do pierogów, ja kupowałam ją w TESCO. Bardzo
fajnie się zagniata, ciasto nie wysycha i jest bardzo smaczne.
Ciasto:
• 500 g mąki pszennej
• szczypta soli
• 375 ml gorącej wody
• 20 g masła
• 500 g mąki pszennej
• szczypta soli
• 375 ml gorącej wody
• 20 g masła
Farsz:
• 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
• 1 kg ziemniaków
• 2 cebule
• 2 łyżki oleju
• 2 łyżeczki vegety
• 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
• 500 g sera białego tłustego lub półtłustego
• 1 kg ziemniaków
• 2 cebule
• 2 łyżki oleju
• 2 łyżeczki vegety
• 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
Przygotowanie:
Farsz:
- Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić i przecisnąć jeszcze ciepławe przez praskę. Dzięki temu staną się jeszcze bardziej puszyste.
- Ser bardzo drobno pokruszyć i również przepuścić przez praskę.
- Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju na złoty kolor, następnie dodać do sera i ziemniaków.
- Całość wymieszać, doprawić vegetą i pieprzem .
Ciasto:
- Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, chwilkę ostudzić. Wlewać stopniowo do mąki i zagniatać ciasto. Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiać ciasto rękami przez kilka minut, podsypując w mąką, tak aby ciasto się nie kleiło.
- Włożyć do miseczki i przykryć ściereczką, odstawić na 20-30 minut Ciasto podzielić na 4-5 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.
Lepienie oraz gotowanie pierogów:
- W rozwałkowanym cieście dużą szklanka wycinać krążki. Na środek każdego krążka nakładać po jednej, czubatej łyżeczce farszu. Zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Pierogi układać na stolnicy podsypanej mąką.
- W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wkładać pierogi po kilkanaście sztuk. Delikatnie zamieszać , od czasu do czasu, po spodzie drewnianą łyżką. Gdy pierogi wypłyną gotować jeszcze na nie dużym ogniu ok. 1,5 do 2 min.
- Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacach lub talerzach.
Julka w akcji |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz