Ta zupka od niedawna gości na naszym stole. Przepis dostałam od koleżanki i nie za
bardzo byłam do niego przekonana.
Odleżał swoje i jak w końcu zdecydowałam się na jego wypróbowanie. Przepis okazał się hitem! Pyszna zupa, gorąco polecam.
SKŁADNIKI:
·
200 g
łuskanej czerwonej soczewicy
·
puszka
pomidorów krojonych
·
2 cebule
średnie
·
marchewka
mała
·
plaster
selera
·
1/2 łyżeczki
kurkumy
·
1/2 łyżeczki
curry
·
1/3 łyżeczki
chili
·
1 liście
laurowe
·
2 ziarna
ziela angielskiego
·
sól, pieprz
·
kostka
rosołowa
·
3 łyżki
oliwy z oliwek
·
2-3 kabanosy
WYKONANIE:
- Soczewicę namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie.
- Marchewkę, seler, zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę.
- Do garnka o grubym dnie wlać oliwę i podsmażyć na niej cebulę. Następnie dodać pozostałe warzywa i smażyć razem przez kilka minut.
- Warzywa posypać kurkumą, chili oraz curry. Smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając.
- Do warzyw wlać ok. 1.5 l wody, dodać soczewicę oraz pomidory z puszki, kostkę rosołową i całość gotować około 20-30 minut. Co jakiś czas zamieszać.
- Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Kabanosa pokroić w cieniutkie plastry. Przysmażyć na suchej patelni.
- Zupę podawać z chipsami z kabanosa, można posypać natka pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz