czwartek, 26 czerwca 2014

Zupa z czerwonej soczewicy


 Ta zupka od niedawna gości na naszym stole.  Przepis dostałam od koleżanki i nie za bardzo  byłam do niego przekonana. Odleżał swoje i jak w końcu zdecydowałam się na jego wypróbowanie. Przepis  okazał się hitem! Pyszna zupa, gorąco polecam.




SKŁADNIKI:
·         200 g łuskanej czerwonej soczewicy
·         puszka pomidorów krojonych
·         2 cebule średnie
·         marchewka mała
·         plaster selera
·         1/2 łyżeczki kurkumy
·         1/2 łyżeczki curry
·         1/3 łyżeczki chili
·         1 liście laurowe
·         2 ziarna ziela angielskiego
·         sól, pieprz
·         kostka rosołowa
·         3 łyżki oliwy z oliwek
·         2-3 kabanosy


WYKONANIE:

  1. Soczewicę namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie.
  2. Marchewkę, seler, zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w kostkę.
  3. Do garnka o grubym dnie wlać oliwę i podsmażyć na niej cebulę.  Następnie dodać pozostałe warzywa i smażyć razem przez kilka minut.
  4. Warzywa posypać kurkumą, chili oraz curry. Smażyć przez 2 minuty cały czas mieszając.
  5. Do warzyw wlać ok. 1.5 l wody, dodać soczewicę oraz pomidory z puszki, kostkę rosołową i całość gotować około 20-30 minut. Co jakiś czas zamieszać.
  6. Gdy warzywa i soczewica będą miękkie, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  7. Kabanosa pokroić w cieniutkie plastry. Przysmażyć na suchej patelni.
  8. Zupę podawać z chipsami z kabanosa, można posypać natka pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz