Mój mały
eksperyment kulinarny. Uwielbiam kaszę, szczególnie jaglaną, postanowiłam
zaryzykować i dla mnie i Julki super pozostali domownicy … kręcili nosem.
Składniki:
*200 g kaszy
jaglanej
*500 g mięsa
( u mnie łopatka)
*1 główka kapusty
*przyprawa
uniwersalna
*sól, pieprz
*szczypta
majeranku
Sos:
* 1 puszka
pomidorów lub 1 – 1,5 szklanki sosu pomidorowego
*50 g koncentratu
pomidorowego
*2 szklanki
wody
* łyżeczka
przyprawy uniwersalnej
*sól, pieprz
*opcjonalnie
koperek
Przygotowanie:
1.Kaszę opłukać, przelać wrzątkiem. Przygotować zgodnie z opisem na
opakowaniu (gotować ok. 15 minut)
2. Mięso zmielić, wymieszać z przyprawami i kaszą.
3. Przygotować kapustę. W dużym garnku sparzyć ją przez kilka chwil. Ja
używałam młodej kapusty wiec praktycznie wyjmowałam liść za liściem.
4. Na każdy liść
wkładamy farsz i zwijamy zaczynając od miejsca w którym była wycięta łodyżka.
Zawijamy boki do środka i zwijamy, formując gołąbek.
5.Gotowe gołąbki
wkładamy do brytfanki wyłożonej pozostałymi liśćmi z kapusty.
6. Składniki na sos łączymy
ze sobą i polewamy gołąbki. Pieczemy przez ok. 40 minut.
Napewno smaczne i zdrowe zjedzą to dzieci które nie tolerują kasz.
OdpowiedzUsuń