Pulpety zawsze robiłam w sosie
pomidorowym lub koperkowym. Za koperkiem dziewczyny nie przepadają a na sos
pomidorowy nie miałam ochoty… Postanowiłam zrobić pulpety w sosie śmietanowym. Robię
taki sosik z mięskiem do kaszy więc czemu nie z pulpetami….
Wyszło całkiem fajne danie. Myślę, że
nie raz do niego wrócimy.
0.5 kg mięsa ( u mnie łopatka)
1 cebula
1 marchewka
1 jajko
1 bułka
4-6 łyżek śmietany
3 łyżki mąki
Sól/pieprz
ziele
angielskie
liść laurowy
Vegeta
olej
Przygotowanie:
1. Mięso połączyć z bułką , ,jajkiem,
solą i pieprzem. Wyrobić jednolitą masę.
2. Z masy mięsnej uformować nie duże
kulki. Lekko obtoczyć w mące.
3. Gotowe kulki mięsa wrzucać na gotującą się wodę z
odrobiną vegety i gotować ok 10 -12 minut. Wyciągnąć ugotowane pulpety.
4. Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na łyżce oleju.
5. Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce, na średnich
oczkach. Oprószyć mąką i dodać do cebulki, chwilkę razem podsmażyć.
6. Na patelnie dolać trochę wody ( tyle
ile chcemy mieć sosu), w której były gotowane pulpety, ziele angielskie, liść
laurowy. Dusić ok. 10 minut i dodać ugotowane pulpety. Dusić kolejne 10 minut.
7. Rozprowadzić
śmietanę z łyżką mąki i czterema łyżkami wody. Dodać do pulpetów i zagotować. Doprawić solą i
pieprzem.
8. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz