Kiedyś moja
mama takie robiła. Było to bardzo dawno temu. Zatęskniłam za tym smakiem . Teraz przeważnie wszystkie owoce robimy z
żelfixem i wychodzą dżemiki… jak ze sklepu. Pierwszy słoiczek już zjedzony ,oj nie wiem
czy doczekają one zimy….
5 kg
truskawek
1 kg cukru
1 limonka
Przygotowanie:
1. Truskawki dokładnie umyć,
wyszypułkować i osuszyć.
2. Truskawki zasypać cukrem i wstawić na
małym ogniu do gotowania. Pilnować żeby nie wykipiały.
3. Truskawki często mieszać, pilnować
aby nie przywarły. Gotujemy przez dwa dni po ok. 2 godziny.
4. Do gotowych, gorących konfitur
wyciskamy sok z limonki.
5.
Konfiturę nakładamy do wyparzonych w piekarniku w 100 stopniach słoików,
zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz