W pobliżu mojej pracy jest pierogarnia. Dziewczyny często zamawiają pierogi… róóóóżne, róóóżniaste pierogi. Ostatnio jedna z nich zamówiła pierogi z kiełbasą i ziemniakami. Bardzo zaciekawiła mnie ta propozycja. Pogrzebałam w Internecie i znalazłam przepis na blogu
http://potworniesmaczny.blogspot.com/search/label/pierogi
Bardzo nam smakowały te pierogi. Na pewno będą częstym gościem na moim stole.
Składniki:
Ciasto:
( takie same jak do pierogów ruskich)
500 g mąki pszennej
szczypta soli
375 ml gorącej wody
20 g masła
Farsz:
1 kg ziemniaków
30 dkg kiełbasy
30 dkg kiełbasy
10 dkg boczku wędzonego
duża cebule
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
2 szczypty gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
2. Cebulkę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor.
3.Kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni na oleju. Cebulkę, boczek i kiełbasę mieszamy z ziemniakami i przyprawami.
Ciasto:
1. Mąkę przesiać do miski, dodać sól.
Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, chwilkę ostudzić. Wlewać
stopniowo do mąki i zagniatać ciasto.
Wyłożyć ciasto na podsypaną mąką
stolnicę. Wyrabiać ciasto rękami przez kilka minut, podsypując w mąką, tak aby
ciasto się nie kleiło.2.Włożyć do miseczki i przykryć ściereczką, odstawić na 20-30 minut Ciasto podzielić na 4-5 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką.
Lepienie oraz gotowanie pierogów:
1.W rozwałkowanym cieście dużą szklanka wycinać krążki. Na środek każdego krążka nakładać po jednej, czubatej łyżeczce farszu. Zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Pierogi układać na stolnicy podsypanej mąką.
2.W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wkładać pierogi po kilkanaście sztuk. Delikatnie zamieszać , od czasu do czasu, po spodzie drewnianą łyżką. Gdy pierogi wypłyną gotować jeszcze na nie dużym ogniu ok. 1,5 do 2 min.
3.Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacach lub talerzach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz