poniedziałek, 27 kwietnia 2015

Surówka z kiszonej kapusty

To chyba nasza ulubiona surówka. Nikt na nią nosem nie kręci, każdy z chęcią zajada! Dla nas nieodzowny dodatek do piątkowej rybki. Kapustę kupuje zawsze z marchewka. Niestety jeszcze nie nauczyłam się kisić kapusty ale kto wie.. może w tym roku spróbuję. Pamiętam jak byłam dzieckiem w moim domu zawsze kisiło się jesienią kapustę. To był cały  rytuał w którym wszyscy uczestniczyliśmy. Tato z mamą szatkowali kapustę a my z siostra tarłyśmy marchewkę. W nagrodę mogłyśmy kapustę ubijać w beczce takim wielkim tłokiem.  Rodzice też kisili całe główki z których mama robiła później pyszne gołąbki. Musze zapytać mamy gdzie jest beczka ...


Składniki:
* 1/2 kg kiszonej kapusty
* jedno duże jabłko
* jedna cebula
* olej
* łyżka cukru
* sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
1. Kapustę odcisnąć i pokroić na kawałeczki.
2. Jabłko dokładnie umyć, pokroić, razem ze skórką, w kosteczkę.
3. Cebulę pokroić w kostkę.
4. Wszystkie składniki wymieszać razem, doprawić solą pieprzem i cukrem oraz olejem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz