środa, 29 kwietnia 2015

Tymbaliki drobiowe z jajkiem

Tymbaliki to bardzo fajna przekąska. Nie wyobrażam sobie imprezy bez nich. Ja zakupiłam specjalne pojemniki zamykane do tymbalików ale równie dobrze sprawdzą się filiżanki, kubeczki plastikowe, forma metalowa na muffinki.  Na zdjęciach tymbaliki sa w towarzystwie galarety drobiowo wieprzowej.




Składniki:
* dwa udka z kurczaka
* marchewka
* kawałek pietruszki
* kawałek selera
* pół puszki kukurydzy
* pół puszki groszku
* 2 ziarna ziela angielskiego
* listek laurowy
* 2 jajka
* 3 małe kolby kukurydzy konserwowej
* sól
* pieprz
* pół łyżeczki ziarenek smaku
* żelatyna

Przygotowanie:
 1. Udka oczyścić, zdjąć skórę. Obrać marchewkę, pietruszkę i seler. Wszystko zalać wodą, wrzucić ziele angielskie i listek laurowy. Ugotować wywar.
2. Przygotowany wywar doprawić ziarenkami smak, solą i pieprzem.
3. Mięso i warzywa wyjąć. Wywar przecedzić, żeby nic w nim nie pływało.
4. Mięso oddzielić od kości i porozdzielać na kawałki według uznania. Marchewke pokroić w kosteczkę.
5. Jajka ugotować na twardo, wystudzić i obrać. Pokroić w grube plastry.
6. Kukurydze i groszek odcedzić. Kukurydze w kolbach pokroić w grube kawałki.
7. W małych szklaneczkach  układać składniki w kolejności dowolnej.
8. Wywar połączyć z żelatyną zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu żelatyny.
9. Zalać przygotowane warzywa i mięso wywarem.
10. Odstawić do lodówki na kilka godzin.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz