czwartek, 30 kwietnia 2015

Frytki z batatów z dipem czosnkowy

Bataty kusiły mnie już od pewnego czasu. Znalazłam w internecie przepisy na różne potrawy z tego fajnego warzywa. Zdecydowałam się na frytki i gorąco wam polecam ten przepis. Bardzo fajnie komponują się z dipem czosnkowym.



Składniki:
* jeden duży, lub dwa małe bataty
* 2 łyżki oliwy z oliwek
*4 ząbki czosnku
*2 gałązki rozmarynu
* 2 łyżki jogurtu naturalnego 
* 2 łyżeczki soku z limonki
*sól

Przygotowanie:
1. Bataty umyś, obrć i pokroić w słupki grubości domowych frytek.
2. Czosnek  obrać, posiekać.
3. Bataty posolić, dodać do nich oliwę i rozmaryn. Skropić jedną łyzeczka soku z cytryny. Dobrze wymieszać.
4. Bataty rozłożyć na papierze do pieczenia, tak, zeby nie nachodziły na siebie.
5. Piec ok 12-15 minut w 180 stopniach
6. Jogurt wymieszać z czosnkiem, posolić i dodać sok z limonki.
7. Bataty podawać na ciepło polane dipem.






1 komentarz: