środa, 1 kwietnia 2015

Sałatka warstwowa z rzodkiewką i jajkami




Kiedyś, lat temu z 10 jadłam taką sałatkę u mojej ciotki. Pamiętałyśmy ją z mamą ale nie miałyśmy przepisy, ciotka tez go nie miała. Szykując przyjęcie urodzinowe dla mojego taty, przypomniałyśmy sobie o tej sałatce i postanowiłyśmy pokombinować. Sałatka, jako pierwsza zniknęła ze stołu! Temat na czasie: jajka, nowalijki.... warto spróbować!




Składniki:
*6 – 8 jajek
* 2 -3 pęczki rzodkiewki
* 1 pęczek szczypiorku
* 1 ogórek zielony
* ok. 5 -6 łyżek majonezy


Przygotowanie:

1.       Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić w ósemki.
2.       Rzodkiewkę i ogórka  pokroić w talarki, szczypiorek posiekać.
3.       Na spodzie miski ułożyć jajka, przykryć je warstwą rzodkiewki, szczypiorku i kilkoma plastrami ogórka. Przesmarować 2-3 łyżkami majonezu. Na to układamy szczypiorek, ogórka i rzodkiewkę i znowu warstwa majonezu.
4.       Ozdabiamy wierzch warzywami. 




1 komentarz: