piątek, 4 lipca 2014

Bigos z młodej kapusty z koperkiem




Dania tego chyba tak naprawdę nie powinnam nazwać bigosem… to młoda kapusta z mięskiem i przyprawami. Nie gotujemy tak jak bigosu przez trzy dni.  Miłośnikiem bigosu jestem od niedawna a na taką młoda kapustkę zawsze czekałam zniecierpliwiona.  Kapustka  zniknęła z garnka nawet nie wiem kiedy , taka była pyszna :) 


Składniki:
  • 2 główki młodej kapusty
  • 30 dag łopatki wieprzowej
  • 2 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • koper
Wykonanie:
1.      Pokroić mięso w drobna kostkę, przesmarzyć na suchej patelni lub w dużym  garnku teflonowym.
2.      Kapustę poszatkować, zalać 1 szklanką wody, dodać podsmażone mieso i dusić do miękkości. Ok. 30-40 minut.
3.       Kiedy kapusta już zmięknie dodać pieprz i sól, dołożyć koncentrat pomidorowy.
4.      Do gotowej kapusty dodaję jeszcze koperek.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz