środa, 30 lipca 2014

Jabłka prażone



Jak byłam dzieckiem to jedliśmy naleśniki z właśnie takimi jabłkami. Teraz używam ich przeważnie do szarlotki lub jako dodatek do musli i jogurtu czy tez do zapiekanego ryżu. 



Składniki:

*5 kg jabłek
*10 łyżek cukru
*sok z połowy cytryny
*szklanka wody
* cynamon

Przygotowanie:

1.       Jabłka myjemy i obieramy ze skórki. Obrane jabłka kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
2.       Pokrojone jabłka wkładamy do garnka dodajemy sok z cytryny , cukier ( jeżeli chcemy żeby jabłka były słodsze można dodać więcej cukru a jeżeli jabłka mamy słodkie można dodać mniej cukru ) i wodę.
3.       Garnek stawiamy na gazie i prażymy jabłka przez ok. 30 minut, tak aby jabłka się rozpadły. Należy pamiętać o mieszaniu, żeby nie przywarły do dna.
4.       Dodajemy cynamon.
5.       Prażone jabłka przekładamy do wcześniej wyparzonych słoików. Słoiki napełniamy do pełna dokładnie wycieramy brzegi słoika tak żeby były suche i zakręcam.
6.       Pasteryzować przez ok. 10 min. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz