czwartek, 31 lipca 2014

Torcik z musem malinowym i masą mascarpone



Niestety nie udało mi się zrobić zdjęcia tortu w całości. Znikną w niewyjaśnionych okolicznościach :)





Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki kakao
Składniki na nasączenie:
  • ¾ szklanki wody
  • Sok z ½ cytryny
Składniki na krem:
  • 500g serka Mascarpone
  • 500 ml śmietanki 30%
  • śmietan-fix
  • 6-8  łyżek cukru pudru
Mus malinowy:
·         30-40 dag malin
·         2 łyżki cukru pudru
·         4 łyżeczki żelatyny
·         ¼ szklanki wody

Składniki na udekorowanie:
  • płatki migdałowe
  • kulki cukrowe
  • maliny


Przygotowanie:

Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej.

 1.Nagrzać piekarnik do 180°C.

 2. Tortownicę o wymiarze 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia.


3. Jajka z cukrem ubić mikserem na puszysty, jasny, krem. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera i powoli wsypywać do ciasta mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować tylko chwilkę do połączenia składników. Na koniec dodać kakao.
4. Ciasto wylewamy do tortownicy i wstawiamy na ok. 35 min do piekarnika. Pod sam koniec pieczenia otwieramy piekarnik, aby patyczkiem sprawdzić, czy biszkopt się upiekł. Jeśli patyczek po wbiciu w ciasto jest suchy, biszkopt jest gotowy.

5. Aby biszkopt nie opadł, zostawiam go na około 10 minut w wyłączonym i uchylonym piekarniku.
6. Jeśli po wyjęciu zauważycie, że jednak biszkopt opada, najlepiej go położyć odwrotnie, żeby nie powstał dołek.

7. Biszkopt należy przekroić na dwa równe krążki.

8. Przygotować mus malinowy. Maliny umyć i zblendować z cukrem.
9. Rozpuścić żelatynę w przegotowanej wodzie, dodać do zmiksowanych malin i wstawić do lodówki. Pilnować by za bardzo się nie zsiadły.
10. Przygotować krem. Ubić mikserem śmietanę ze śmietanofixem. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem i dodać do ubitej śmietany. Miksować razem do połączenia się składników, dosłownie kilka chwil. Powstanie fajny, gęsty krem.
11. Przygotować poncz. Wymieszać przygotowana wodę z sokiem z cytryną.
12. Pierwszy placek nasączyć ponczem. Położyć 1/3 masy. Na brzegu tego placka nałożyć szprycą masę. Poukładać na masie maliny.  Na to nałożyć drugi place i nasączyć go ponczem i posmarować masą. Obsmarowujemy cały tort cienka warstwą masy.  Na wierzchu robimy szprycą ozdobny brzeg i w środek dajemy pozostałą część musu malinowego. 
 13. Migdały prażymy i obsypujemy nimi boki tortu. Udekorowałam masę srebrnymi cukrowymi kulkami. Można udekorować malinami.

2 komentarze:

  1. Skoro zniknął, to znaczy, że był pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak była bardzo pyszniutki, maliny świetnie komponują się z ciastem czekoladowym. :)

    OdpowiedzUsuń