piątek, 4 lipca 2014

Pierogi z jagodami z serem



Pierwszy raz robiłam takie pierogi. Zawsze pierogi były z samymi jagodami. Wyszły pyszne, delikatniutkie. Trochę trudno się je lepi, ale smak jest warty włożonego trudu. 
Pierogi podajemy ze śmietaną posypane jagodami. Można przyprószyć pokrojoną drobno mięta.

 


Składniki:

Ciasto:
·         500 g mąki pszennej
·         szczypta soli
·         20 g masła lub 2 łyżeczki oleju
-     woda
Nadzienie:
·         20 dag jagód
·         30dag serka śmietankowego
·         Cukier waniliowy
·         2 łyżki cukru
Przygotowanie:

Ciasto:
1.  Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, chwilkę ostudzić. Wlewać stopniowo do mąki i zagniatać ciasto.  Wyłożyć ciasto na  podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiać ciasto rękami przez kilka minut, podsypując w mąką, tak aby ciasto się nie kleiło.
2.Włożyć do miseczki i przykryć ściereczką, odstawić na 20-30 minut Ciasto podzielić na 4-5 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką. 

Nadzienie:
1.    Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Ja użyłam serka Mój ulubiony.
2.    Delikatnie wmieszać jagody w serek. Starałam się ich nie rozgniatać.

Lepienie oraz gotowanie pierogów:

1.    W rozwałkowanym cieście dużą szklanka wycinać krążki. Na środek każdego krążka nakładać po jednej,  łyżeczce farszu. Zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Pierogi  układać na stolnicy podsypanej mąką. 
2.     W dużym garnku zagotować wodę. Wkładać pierogi po kilkanaście sztuk.   Delikatnie zamieszać , od czasu do czasu,  po spodzie drewnianą łyżką. Gdy pierogi wypłyną gotować jeszcze na nie dużym ogniu ok. 1,5 min
3.    Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacach lub talerzach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz