środa, 30 lipca 2014

Kurki marynowane ( w zalewie octowej)



W lasach i przy drogach pojawiły się kurki. Są to jedne z bardziej lubianych przeze mnie grzybów. Nie ukrywam, ze tylko te grzyby rozpoznaje. Podczas wakacji prawie z każdego spaceru wracaliśmy i garścią lub kilkoma kurek.  Z większych zrobiliśmy sosik a te malusie - do marynaty. Jeden słoiczek  już zjedzony :) ależ pyszniutkie. 



Składniki:

*Kurki
*3 szklanki wody
*3/4 szklanki octu
* 1 łyżka soli
*1 łyżka cukru
*ziele angielskie( na słoiczek dwa ziarna)
*listek laurowy(na słoiczek jeden listek)
*Cebula

Przygotowanie:

1.       Kurki  czyścimy, płuczemy kilkakrotnie. Gotujemy ok. 5 minut w lekko osolonej wodzie.
2.       Z wody, octu, soli i cukru przygotowujemy marynatę. Zagotowujemy.
3.       Do marynaty wrzucamy obgotowane kurki, cebule pokrojoną w plastry oraz ziele angielskie i listek.  Zagotowujemy.
4.       Do czystych wyparzonych słoików nakładamy gorące kurki wraz z marynatą.  Zakręcamy.
Jeśli zalewasz grzyby wrzącą marynatą, nie trzeba ich pasteryzować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz