środa, 30 lipca 2014

Jabłczanka – zupa z jabłek

Miałam straszną ochotę na ta zupę. Po prostu za mną „chodziła”! No więc mój debiut wygrzebany z głowy. Zupa gotowana bez przepisu. 
 
My jedliśmy ja na ciepło, ale dobrze smakuje również na zimno. Zupa ta dobrą jest także bez śmietany. Może być także robiona z winem białym, dodaje się dla zapachu i smaku trochę cynamonu.



Składniki:

*jabłka
*cukier
*śmietana
* drobny makaron (u mnie zacierka)

Przygotowanie:

1.      Jabłka myjemy, nie obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
2.      Pokrojone jabłka wkładamy do garnka  zalewamy woda i gotujemy…. kompot.  
3.      Gdy jabłka się ugotują (trzeba uważać, żeby się nie rozpadły), dodajemy wg uznania cukier i zabielamy śmietaną 18%.
4.      Podawać z ,ugotowanym w lekko osolonej wodzie, makaronem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz