środa, 2 lipca 2014

Bruschetta z pomidorami i bazylią



Pyszna przystawka. Aromatyczne pomidory, świeża bazylia i pyszna oliwa z oliwek… mmmm.  


Składniki:
  • 4 kromki chleba u mnie sojowy
  • 2 pomidory
  • świeża bazylia
  • sól
  • 2 ząbki czosnku (1 ząbek do oliwy, 1 do pomidorów)
  • 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania: 

1.      Obieramy czosnek, drobno siekamy i dodajemy do oliwy. 

2.      Każdą kromkę pieczywa smarujemy oliwa z czosnkiem i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200st. C na 5-10 min. 

3.      Pomidory kroimy w drobniutką kostkę.

4.       Listki świeżej bazylii drobno siekamy. Dodajemy do pomidorów. Wszystko razem mieszamy, dodajemy 1 ząbek posiekanego czosnku, dolewamy oliwy, solimy i mieszamy dokładnie.

 .      Pomidory nakładamy na ciepłe pieczywo.

5

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz