środa, 6 sierpnia 2014

Pierś z kurczaka z warzywami – takie niby leczo



Miałbyć szybki i zdrowy obiad. I był.  Dla każdego coś miłego, każdy dostał taką kasze jaką sobie zażyczył.  Było pysznie, zdrowo i szybko.

 

Składniki:

·         Podwójna pierś z kurczaka
·         Dwie cukinie
·         Bakłażan
·         Dwa ząbki czosnku
·         2 cebule
·         Papryka czerwona
·         Puszka pomidorów lub3 pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
·         Sól
·         Pieprz
·         Vegeta
·         Papryka słodka i ostra w proszku
·         oliwa

Przygotowanie:

1.       Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na łyżce oliwy, oprószamy solą i pieprzem.  Gdy się zarumieni zdejmujemy z patelni i zajmujemy się przygotowaniem warzyw.
2.       Czosnek siekamy, cebulę kroimy w piórka, paprykę, cukinię i bakłażan w kostkę.
3.       Do garnka wlać ok. łyżki oliwy dodać czosnek, podsmażyć chwilkę ale pilnować aby się nie przypalił.  Do czosnku dodać cebulę – zeszklić. Dodać paprykę i chwilę podsmażyć, następnie cukinie i kolejne kilka chwil podsmażać na końcu bakłażan. Wszystko mieszamy, podsmażamy kilka chwil do miękkości warzyw.
4.       Dodajemy pomidory i dusimy pod przykryciem ok. 5 minut.
5.       Dodajemy pierś z kurczaka
6.       Doprawiamy przyprawami.
7.       Podajemy z dowolną kaszą lub ryżem.
8.        




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz