piątek, 15 sierpnia 2014

Puszysty sernik z limonkowa nutą



Sernik jest bardzo puszysty i delikatny, wprost rozpływa się w ustach. Jego główna zaletą jest to, ze jest bardzo prosty. Używam ser z wiaderka bo jestem wygodnicka. Piekę go zazwyczaj  wieczorem i dopiero następnego dnia go jemy gdyż wtedy jest najlepszy. 




Składniki:
  • 1/2 kostki masła
  • 250 gram cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki budyniu waniliowego bez cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 kg twarogu
  • Skórka i sok z 1/4 limonki
  • Cukier puder lub polewa czekoladowa
Przygotowanie:

1.Masło, w temperaturze pokojowe,  ucieram ze 150 gramami cukru.
2. Oddzielamy białka od żółtek.
3. Gdy ucierane składniki się połączą i powstanie w mirę spójna masa dodajemy kolejno po 1 żółtku i  nadal ucieram na puszystą masę.
4. Przygotowujemy tortownice o średnicy 24 cm. Lekko natłuszczamy i wykładamy papierem do pieczenia. Rozgrzewam piekarnik do 180 st. C
5. Do masy maślano - jajecznej dodajemy po łyżce sera cały czas ubijając. Miksujemy tak długo aż masa będzie gładka.
6. Do masy dodajemy budyń , cukier waniliowy sok i skórkę limonki . Dokładnie mieszam.
7. Białka ubijam ze szczyptą soli. Gdy będą sztywne dodajemy resztę cukru i ubijamy .
8. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszam, najlepiej łyżką, do połączenia składników.
9. Masę wlewamy do przygotowanej wcześniej tortownicy i wstawiam do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 40 minut w 180 st, zmniejszamy grzanie do 150 st. C i pieczemy jeszcze przez  ok. 15 minut. Wyłączam piekarnik, otwieram drzwiczki i trzymam sernik w nagrzanym piekarniku przez jakieś 20 minut.
10. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem lub zrobić polewę czekoladowa.







6 komentarzy: