środa, 6 sierpnia 2014

Galaretka z czerwonej porzeczki



Galaretki tej bardzo często używam jako dodatku do ciast czy tortów. 
Nie wyszły mi za bardzo zdjęcia. Obiecuje, ze jak otworze w zimie słoiczek to dodam fotki galaretki.


 
Składniki:

*4 kg czerwonej porzeczki
*2,5 kg cukru

Przygotowanie:

1.       Owoce myjemy i oczyszczamy. W dużym garnku owoce zasypujemy połową cukru.
2.       Podgrzewamy do momenty aż owoce popękają i puszczą sok. 
3.       Przecieramy dokładnie owoce przez gęste sito.
4.       Do uzyskanego płynu dodajemy resztę cukru i podgrzewamy.
5.       Zbieramy pianę, podgrzewamy ok 10 minut.
 6.       Gorącą przekładamy do słoików i szczelnie zakręcamy. Pozostawiamy do góry dnem do ostygnięcia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz