piątek, 29 sierpnia 2014

Roladki z szynki w sosie grzybowym.



Moi rodzice i siostra to grzybiarze, mnie jednak to jakoś nie ciągnie. Grzybki lubię, a i owszem ale na talerzu. Jedyne grzyby które zbieram to kurki. Zawsze rodzice o mnie pamiętają i dostaję spory słój suszonych, kilkanaście słoiczków marynowanych i trochę mrożonych.  Z ubiegłego sezonu została mi jeszcze garść suszonych i trzeba było je wykorzystać bo już chodzą słuchy że sporo grzybów w lasach w tym roku.  Zapraszam go spróbowania roladek.



Składniki :

70 dag szynki wieprzowej
25 dag dobrej kiełbasy cienkiej lub boczku wędzonego
1 cebula
1 duży kiszony ogórek
2 łyżki musztardy
Sól i pieprz do smaku
1 łyżka mąki pszennej
Olej do smażenia

 Składniki na sos:
Garść grzybów suszonych
Sól i pieprz do smaku
2 Liście laurowe
4 ziarenka ziela angielskiego
Do sosu można dodać  1 łyżkę śmietanki 18%


Przygotowanie:

1.Grzyby płuczemy i zalewamy gorącą wodą.
2. Mięso kroimy na kotlety i rozbijamy tłuczkiem. Doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy musztardą. Układamy po kawałku kiełbasy lub boczku oraz cebulkę i  ogórek, zwijamy, zakładamy boki i sczepiamy wykałaczkami lub nicią kuchenną.
3. Roladki obsypujemy mąką pszenną i obsmażamy na patelni, przekładamy na głębszą patelnie, dodajemy odmoczone grzyby, liście laurowe i ziela angielskie, zalewamy do połowy wodą i gotujemy przez 90 min. aż mięso zmięknie.
4. Na  koniec do sos dodajemy łyżkę śmietany.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz