piątek, 15 sierpnia 2014

Galareta drobiowo-wieprzowa



W piątek rozmawiała z mamą i ona pochwaliła mi się, ze właśnie gotuje galaretę. Az mi zapachniało przez telefon… Postanowiłam, ze w sobotę z samego rana gonie na zakupy i też galaretę ugotuję . A co! Debiut kulinarny wyszedł bardzo dobrze ale i tak galareta mamy jest najsmaczniejsza na świecie . 



Składniki:
  • 1 noga wieprzowa
  • 1 golonkę
  • 2 duże udka z kurczaka ( moja mama dodaje skrzydło z indyka)
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenek pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1.Nogę wieprzowe, golonkę i udka dokładnie oczyszczamy.
2. Do szybkowaru wkładamy mięso, zalewamy wodą, tak tylko aby przykryć mięso wstawiamy na mały ogień. Zbieramy szumy i gdy zacznie się gotować dodajemy warzywa, liście laurowe, pieprz czarny ziarnisty i ziele angielskie. Zakręcamy szybkowar i gotujemy jakieś 50 minut do godziny. Mięso powinno się rozpadać, ładnie odchodzić od kości.
3 . Cały wywar odcedzamy na sitku. Do wywaru dodajemy posiekane  ząbki czosnku oraz sól i pieprz do smaku. Mięsko drobno kroimy, odrzucamy kości i skórki oraz tłuścinki. Pokrojone mięsko wrzucamy do wywaru.
4. Na dno miseczek układamy marchewkę pokrojoną w kostkę, można tez dodać zielony groszek i jajko. Zalewamy wywarem z mięsem.Można posypać natką pietruszki.
5. Odstawiamy na noc do lodówki.





1 komentarz: