piątek, 15 sierpnia 2014

Placki ziemniaczane



Jak Julka była malutka to placki ziemniaczane i makaron z serem były jedynymi potrawami akceptowanymi przez nią. Teraz to się zmieniło, bardzo zmieniło. Placki bardzo rzadko goszczą na naszym stole a Julka polubiła inne bardziej złożone dania. Ja plackom ziemniaczanym zawsze mówię tak! Najbardziej lubię takie świeże, złociste i chrupiące z kwaśną śmietaną….. mniam, mniam… aż ślinka cieknie!





 Składniki:
·         1 kg ziemniaków
·         2 cebule
·         1 ząbek czosnku
·         2 jajka
·         2-3 łyżki mąki
·         Sól, pieprz
·         Olej do smażenia
Przygotowanie:

1.       Ziemniaki cebule i czosnek obrać.
2.        Na tarce o małych otworach zetrzeć warzywa.
3.       Wlać na sitko, lekko odcisnąć.  
4.       Masę ziemniaczaną wymieszać z roztrzepanymi jajkami i mąką.
5.       Sok pozostały z odcedzonych zmieników po kilku chwilach odlać delikatnie , zostawiając na dnie mąkę ziemniaczaną. Mąkę dodać do masy.
6.       Doprawić do smaku solą i pieprzem.
7.       Smażyć na złoty kolor.
 8.       Podawać ze śmietaną, cukrem, łososiem lub jako dodatek do gulaszu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz