sobota, 16 sierpnia 2014

Smalec domowy z jabłkiem



Lubię mieć w lodówce słoiczek smalcu. Czasami przychodzi taki moment… zjadałabym coś a nie wiem co… i smalczyk jak znalazł.  Ja tym razem zrobiłam smalczyk z samego podgardla ale można też robić pół na pół podgardle i słonina. 


Składniki:

*1 kg podgardla
* 1 duża Cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 jabłko
* sól, pieprz
* majeranek
Przygotowanie:

1.       Z podgardla powycinać mięso. Wszystko pokroić w drobniutką kosteczkę lub przekręcić przez maszynkę na grubym sicie, osobno mięso osobno słoninę.
2.       Do garnka wrzucamy słoninę i topimy na bardzo malutkim ogniu.
3.       Gdy już słonika się wtop i w sporej części dodajemy część mięsna i dalej smażymy.
4.        Gdy skwarki się zezłoca dodaje cebulę pokrojoną w drobną kostkę oraz obrane i starte, na tarce o grubych oczkach, jabłko. Po minucie dodaje posiekane ząbki czosnku.
5.       Gdy cebula się zeszkli dodajemy majeranek, odrobinę soli i pieprzu.
6.       Przelewamy do suchych słoiczków.  Gdy wystygnie wkładamy do lodówki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz