niedziela, 10 sierpnia 2014

Skrzydełka faszerowane



Danie jest bardzo pracochłonne. Luzuję skrzydełka przeważnie dzień wcześniej, marynuję i następnego dnia faszeruje i piekę. Widziałam gdzieś przepis z pieczarkami jednak ja robię bez. 


Figa uwielbia polskie jabłka.



 
Składniki:
  • 400 g mielonego mięsa
  •  15 skrzydełek
  • 1 duża cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1 jajo
  • przyprawy do kurczaka
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:

1.      Skrzydełka myjemy i filetujemy je, pozostawiając w całości lotkę. Jest to dość trudne. Trzeba mięso nożem zsuwać z kości. Skrzydełka łapiemy za ich najgrubszą część i nacinamy skórę tak, aby ukazała nam się kość. Następnie z kości zeskrobujemy mięso, gdy natrafimy na chrząstkę wykręcamy kość, a skóry  nie przecinamy dalej tylko ją wywijamy. Za pierwszym razem idzie kiepsko ale później jest to już łatwiejsze zadanie.
2.      Wyluzowane skrzydełka marynujemy w marynacie z oliwy oliwek i przyprawie do kurczaka. Odkładamy do lodówki na przynajmniej dwie godziny.
3.      Cebulę kroimy w kosteczkę, podsmażamy. Natkę pietruszki siekamy drobno, dodajemy do mięsa mielonego,  dodajemy jajo, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy. Takim farszem nadziewamy skrzydełka.
 4.      Skrzydełka układamy na naoliwionej blaszce, pieczemy w nagrzanym piekarniku do 175 o C w termoobiegu przez około 50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz