niedziela, 17 sierpnia 2014

Karkówka z pieczarkami w pomidorowym sosie



Karkówkę pierwszy raz jadłam u mojej mamy.  Pyszna, soczysta…  Uwielbiam chleb maczany w tym  słodko pomidorowym sosiku. Podaje ją zazwyczaj w ryżem, tym razem ryż był gotowany z odrobina kardamonu. Tak powstał mój  obiadek sobotni w odcieniach czerwieni i pomarańczu.



Składniki:

*1,5 kg karkówki
*przyprawa do mięsa
*3 CEBULE
*½ kg pieczarek
*łyżka oleju
*mąka


Sos:

*1 szklanka wody
*odrobina soli
*4 łyżki cukru
*5 łyżek octu
*słoiczek koncentratu pomidorowego

Przygotowanie:

1.      Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą dodać olej i wymieszać. Odstawić na  ok. 2 godziny do zimnego miejsca.
2.      Karkówkę obtoczyć leciutko w mące i obsmażyć . Pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w krążki (pieczarek i cebuli nie smażymy).
3.      Układać w naczyniu żaroodpornym warstwami ( pieczarki, cebula, karkówka, pieczarki, cebula, karkówka )
4.      Z podanych składników przygotować sos. Karkówkę polać sosem.
5.      Piec w temp. 180 stopni 1,5 h.
6





1 komentarz: