środa, 25 czerwca 2014

Konfitura czereśniowa



Siostra pojechała do naszych rodziców na kilka dni odwiedziny. Moje dziewczyny rozmawiały z dziadkiem przez telefon i prosiły aby podał przez ciocię czereśnie dla nich. Dziadek jest bardzo kochany i spełnia prośby swoich wnuczek. Dostałam wielka torbę pełna czereśni… Wszyscy trochę pojedliśmy i…. z torby mało co ubyło. Mama kiedyś robiła kompoty z czereśni ale u mnie rodzinka za kompotami nie przepada. Postanowiłam zżelfixowac czereśnie a to co z tego wyszło… całkiem, całkiem….







Składniki:

·                     3 kg czereśni ( bez pestek)
·                     1 kg cukru
·                     3 żelfixy 2:1


Przygotowanie:

1       Do garnka wsypujemy wydrylowane czereśnie, zasypujemy cukrem i gotujemy przez 30 minut .Co chwile mieszamy.
2      Dodajemy żelfix  chwilę gotujemy ciągle mieszając - około 3-4 minut
Nalewamy do czystych, suchych słoików, mocno zakręcamy, stawiamy do góry nogami na kilka minut 
 Można przez chwilkę pasteryzować.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz