poniedziałek, 23 czerwca 2014

Pulpety w sosie śmietanowym



Pulpety zawsze robiłam w sosie pomidorowym lub koperkowym. Za koperkiem dziewczyny nie przepadają a na sos pomidorowy nie miałam ochoty… Postanowiłam zrobić pulpety w sosie śmietanowym. Robię taki  sosik z mięskiem  do kaszy więc czemu nie z pulpetami….
Wyszło całkiem fajne danie. Myślę, że nie raz do niego wrócimy.

Składniki:

0.5 kg mięsa ( u mnie łopatka)
1 cebula
1 marchewka
1 jajko
1 bułka
4-6 łyżek śmietany
3 łyżki mąki
Sól/pieprz
ziele angielskie
liść laurowy
Vegeta
olej
 


Przygotowanie:

1.    Mięso połączyć z bułką , ,jajkiem, solą i pieprzem. Wyrobić jednolitą masę.
2.    Z masy mięsnej uformować nie duże kulki. Lekko obtoczyć w mące.
3.    Gotowe kulki mięsa wrzucać na gotującą się wodę z odrobiną vegety i gotować ok 10 -12 minut. Wyciągnąć ugotowane pulpety.
4.    Cebulkę pokroić w drobną kosteczkę i  podsmażyć na łyżce oleju.
5.    Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce, na średnich oczkach. Oprószyć mąką i dodać do cebulki, chwilkę razem podsmażyć.
6.    Na patelnie dolać trochę wody ( tyle ile chcemy mieć sosu), w której były gotowane pulpety, ziele angielskie, liść laurowy. Dusić ok. 10 minut i dodać ugotowane pulpety. Dusić kolejne 10 minut.
7.    Rozprowadzić śmietanę z łyżką mąki i czterema łyżkami  wody.  Dodać do pulpetów i zagotować. Doprawić solą i pieprzem.
8.     Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz