poniedziałek, 2 czerwca 2014

Sałatka ze szpinakiem, mozzarellą i truskawkami





Emilia nie lubi szpinaku, zresztą Julka tez za nim  nie przepada. Obie sałatkę zjadły ze smakiem i do ostatniego lista. Bardzo prosta, smaczna i kolorowa sałatka.










Składniki:

·         4 garście szpinaku
·         1 kulka mozzarelli
·         2 pomidory
·         pół ogórka
·         kilka truskawek
Sos:

·         2 łyżki musztardy ostrej
·         2 łyżki oliwy z oliwek
·         1 łyżka miodu
·         1 łyżka wody



Przygotowanie:
1.       Warzywa myjemy, ze szpinaku obrywamy ogonki.
2.       Przygotowujemy sos, dokładnie łącząc podane składniki.
3.       Osuszony szpinak wkładamy do sporej miski . Polewamy szpinak połową przygotowanego sosu i dokładnie mieszamy aby każdy listek był obtoczony w sosie.
4.       Do miseczek wkładamy szpinak, na nim układamy warzywa pokrojone dowolnie, ( u mnie pomidory w ósemki a ogórek w grube pół talarki.)
5.       Dodajemy ser mozzarellę oraz pokrojone w ćwiartki truskawki, ok. dwie na miseczkę i polewamy resztą przygotowanego sosu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz