czwartek, 26 czerwca 2014

Barszcz trochę ukraiński

Barszcz jest trochę tylko ukraiński bo zamiast fasoli dodałam fasolkę szparagową. Zresztą ile rodzin tyle przepisów na tą zupę.  Ze względu na to, ze mamy teraz młodziutkie buraki użyłam także botwinki a nie dodałam kapusty.  


SKŁADNIKI:
  • kilka żeberek lub podudzie z kurczaka
  • 3 buraki ćwikłowe lub pęczek botwinki i jeden burak
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • Cebula
  • garść fasolki szparagowej
  • 3 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • majeranek (do smaku)
  • ocet (do smaku)
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • śmietana , ok. 3-4 łyżek
  • sól, pieprz
  • kilka ziemniaków
  • koperek
Wykonanie:


1.    Warzywa obrać, pokroić – marchewkę w talarki, buraki w słupki lub pół talarki, ziemniaki w kostkę.  Botwinkę pokroić drobno- buraczki w talarki a liście posiekać drobno.. Ugotować wywar z mięsa i marchewki, selera i buraka. Dodać listek laurowy i ziele angielskie.
2.    Cebulkę w całości przysmażyć na suchej patelni. Dodać do wywaru. Gdy buraki nie będą twarde dodać fasolkę i ziemniaki. Gotować do miękkości warzyw.
3.    Dodać botwinkę. Gotować ok. 5 minut. Dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy .
4.    Zabielić śmietaną. Dodać ocet i majeranek.
5.    Posypać koperkiem.

Dla ładnego koloru można dodać 2-3 łyżki koncentratu buraczanego z Krakusa.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz