wtorek, 17 czerwca 2014

Tarta z kremem budyniowym i owocami


To moja druga w życiu tarta. Pierwsza była cytrynowa z bezą… pychotka. Tym razem krem budyniowy z owocami.  Najlepiej użyć owoców sezonowych. 




Składniki:

Kruche ciasto:

*100 g masła
* 1,5  szklanki mąki
* 4  łyżki cukru pudru
* 2 żółtka
* szczypta soli
* odrobina masła do wysmarowania formy

Składniki na masę budyniową:

* 0,75 l mleka
* 50 g  masła
* 1 szkl cukru
* 1opakowanie  cukru waniliowego
* 2  łyżki mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki maki pszennej
* 2 całe jaja

* budyń waniliowy  bez cukru


 Dodatkowo:

Owoce
Galaretka owocowa
Papier do pieczenia
Fasola 


Przygotowanie:

Ciasto:

1.Przesianą mąkę przesiekać  z zimnym masłem nożem. Dodać resztę składników i szybko zagnieść. Włożyć ciasto  do lodówki na godzinę.

2.Wysmarować odrobiną masła formę do tarty. Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto.  Wyłożyć ciastem wysmarowaną tłuszczem formę to tarty (26 cm) poodciskać  brzegi.

3. Ponakłuwać widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia, wsypać na papier fasolę i włożyć do piekarnika. Piec w temp około 200 stopni 20-30  minut. Przestudzić.

Masa:

4. Pół litra  mleka zagotować z masłem i cukrem oraz cukrem waniliowym.

5. Wymieszać mikserem  jajka, budyń oraz obie mąki i wlać to na gotujące mleko. Zagotować ciągle mieszając. 

6. Przestudzić. Wyłożyć na ciasto.

7. Na górę kremu ułożyć  dowolne owoce. 

8. Galaretkę rozpuścić w połowie wody. Owoce polać tężejącą galaretką.  Galaretka ma pozostać na każdym owocu, powinna zostawić tylko powłokę.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz