środa, 18 czerwca 2014

Pierogi z kiełbasą i ziemniakami


W pobliżu mojej pracy jest pierogarnia. Dziewczyny często zamawiają pierogi… róóóóżne, róóóżniaste pierogi. Ostatnio jedna z nich zamówiła pierogi z kiełbasą i ziemniakami. Bardzo zaciekawiła mnie ta propozycja. Pogrzebałam w Internecie i znalazłam przepis na blogu  
http://potworniesmaczny.blogspot.com/search/label/pierogi
 Bardzo nam smakowały te pierogi. Na pewno będą częstym gościem na moim stole. 





Składniki:


Ciasto: ( takie same jak do pierogów ruskich)
500 g mąki pszennej
szczypta soli
375 ml gorącej wody
20 g masła




Farsz:
1 kg ziemniaków
30 dkg kiełbasy
10 dkg boczku wędzonego
duża cebule
olej do smażenia
sól, pieprz do smaku
2 szczypty gałki muszkatołowej

Przygotowanie:
1.Ziemniaki gotujemy  i ciepłe przeciskamy przez praskę.
2. Cebulkę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor.
3.Kiełbasę i boczek kroimy w drobną kostkę, smażymy na patelni na oleju. Cebulkę, boczek i kiełbasę mieszamy z ziemniakami i przyprawami.


Ciasto:
1.  Mąkę przesiać do miski, dodać sól. Do gorącej wody włożyć masło i roztopić, chwilkę ostudzić. Wlewać stopniowo do mąki i zagniatać ciasto.  Wyłożyć ciasto na  podsypaną mąką stolnicę. Wyrabiać ciasto rękami przez kilka minut, podsypując w mąką, tak aby ciasto się nie kleiło.
2.Włożyć do miseczki i przykryć ściereczką, odstawić na 20-30 minut Ciasto podzielić na 4-5 części i kolejno rozwałkowywać każdą na cienki placek (około 2 - 3 mm), obsypując stolnicę i wałek mąką. 

Lepienie oraz gotowanie pierogów:

1.W rozwałkowanym cieście dużą szklanka wycinać krążki. Na środek każdego krążka nakładać po jednej, czubatej łyżeczce farszu. Zlepiać dokładnie brzegi, uważając aby nadzienie nie dostało się w miejsce sklejenia. Pierogi  układać na stolnicy podsypanej mąką. 
 2.W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli. Wkładać pierogi po kilkanaście sztuk. Delikatnie zamieszać , od czasu do czasu,  po spodzie drewnianą łyżką. Gdy pierogi wypłyną gotować jeszcze na nie dużym ogniu ok. 1,5 do 2 min. 
3.Pierogi wyławiać łyżką cedzakową i układać na tacach lub talerzach.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz