poniedziałek, 23 czerwca 2014

Konfitura truskawkowa


Kiedyś moja mama takie robiła. Było to bardzo dawno temu. Zatęskniłam za tym smakiem .  Teraz przeważnie wszystkie owoce robimy z żelfixem i wychodzą dżemiki… jak ze sklepu.  Pierwszy słoiczek już zjedzony ,oj nie wiem czy doczekają one zimy….


Składniki:

5 kg truskawek
1 kg cukru
1 limonka

Przygotowanie:

1.      Truskawki dokładnie umyć, wyszypułkować i osuszyć.
2.      Truskawki zasypać cukrem i wstawić na małym ogniu do gotowania. Pilnować żeby nie wykipiały.
3.      Truskawki często mieszać, pilnować aby nie przywarły. Gotujemy przez dwa dni po ok. 2 godziny.
4.      Do gotowych, gorących konfitur wyciskamy sok z limonki.
5.      Konfiturę nakładamy do wyparzonych w piekarniku w 100 stopniach słoików, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem i zostawiamy do ostygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz